Kommunen inte rustad för vattenmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner kronor väntas översvämningarna som drabbade delar av Jönköping i fredags kosta. På kommunen visste man redan innan att man inte var rustade för att hantera så mycket regnvatten.

Röjningsarbetet är nästan färdigt, nu är nästa steg att planera hur man ska klara av ett liknande regnväder, som orsakade stor skada för många. En av de drabbade är Helena Grännö som driver en bokhandel på A6 köpcentrum.

– När jag kom till jobbet i fredags morse var det ungefär en centimeter vatten över hela golvet och det droppade in från flera ställen, både väggar och tak.

Översvämning i Jönköping 2013

Helena Grännö har nu sorterat ut ett antal lådor med förstörda kort och böcker som hon måste slänga. 

– Man fick ju lite panik, för man vet att det blir stora förluster när så mycket förstörs.

Inte rustade för regnmassorna

Det var de östra delarna av Jönköping som drabbades värst av översvämningarna. På kommunen visste man redan innan att man inte var rustade för att hantera så mycket regnvatten:

– Det är helt orealistiskt att bygga ett ledningsnät som kan ta emot regn av den här omfattningen, säger Roger Rohdin som är VA-chef på Jönköpings kommun.

Så man var alltså förberedda på att systemet inte klarar ett så stort regn?

– Det är helt riktigt. Inloppen är ombyggda ganska nyligen för att kunna ta emot större regnmängder. Hade regnet kommit före det hade det kunnat bli en ännu större katastrof.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämning i Jönköping 2013

Mer i ämnet