Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Persson (S), kommunalråd Jönköping, ge kommunens syn på de saudiska intressena i Dreamhack. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Kommunen om saudiska ägandet: ”Dreamhack jobbar med jämställdhet”

Uppdaterad
Publicerad

Att Dreamhack indirekt ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond påverkar inte kommunens relation till Dreamhack. Det menar Andreas Persson (S), kommunalråd i Jönköping.

I januari i år köptes bolaget som äger Dreamhack upp av ett bolag som i sin tur ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond. Ordförande är den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman.

Saudiarabien kritiseras återkommande för brott mot mänskliga rättigheter. Bland annat på grund av systematiskt förtryck av kvinnor och brott mot människorättsaktivister. Saudiarabien är enligt uppgifter på Amnesty Internationals hemsida ett av de länder i världen som avrättar flest människor, bland annat genom offentliga halshuggningar.

Men Andreas Persson (S), ordförande i Jönköpings Rådhus AB, menar att kommunen inte kan ta ansvar för vilka som äger Dreamhack.

– Det vi kan göra är att säkerställa att våra samarbetspartners bedriver en verksamhet som ligger i linje med vårt hållbarhetsprogram. Och det gör Dreamhack, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.