Sävsjö kommun vill köpa det gamla stadshotellet. Foto: SVT

Kommunen vill köpa stadshotellet i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjö kommun vill köpa gamla stadshotellet och göra om det till lokaler för kommunens näringslivsavdelning.

– Huset är förfallet och vi ser ingen annan möjlighet än att kommunen tar över och skapar liv och ordning i huset, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Fastigheten som ligger vid Stora torget skulle kosta 5,375 miljoner kronor för kommunen att köpa. Sedan måste det till en omfattande renovering för att få det i användbart skick.

– Vi räknar med att renoveringen kommer att kosta runt 20 miljoner kronor, säger Stefan Gustafsson.

Finansiering via fastighetsförsäljningar

Planen är att flytta kommunens tillväxt- och näringslivsarbete till det gamla stadshotellet. I dag hyrs lokaler för denna verksamhet. En del av de nyrenoverade lokalerna kommer enligt planerna att användas till kontorshotell.

Köpet kommer att finansieras genom en omdisponering av befintliga investeringsmedel i 2020 års budget. Kommunstyrelsen föreslår också att kommundirektören och utvecklingschefen ska få uppdraget att ta fram förslag på fastigheter som kommunen skulle kunna sälja för att frigöra cirka 25 miljoner kronor.

– Köpeskillingen är finansierad genom fastighetsförsäljningar som vi redan har genomfört, säger Stefan Gustafsson.

Kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD) tycker att köpet av gamla stadshotellet är nödvändigt för att få ett attraktivt centrum i Sävsjö. Foto: SVT

Oenig kommunstyrelse

I kommunstyrelsen röstade Kristdemokraterna och Socialdemokraterna för förslaget medan Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot. Vänsterpartiet har ej bestämt sig ännu.

Ärendet ska upp till beslut i kommunfullmäktige den 19 oktober.

– KD och S har ju majoritet så det ser ju ut som vi kommer att få igenom det här beslutet, säger Stefan Gustafsson.

Om allt går enligt planerna tror han att det kan bli inflyttning i huset i slutet av nästa år.

– Inflyttningen kommer förmodligen att ske etappvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.