Anci Magnusson, kommunstyrelsens ordförande i Nässjö förklarar varför hon anser att Nässjö har rätt till mer pengar från staten efter sitt flyktingmottagande. Foto: TT/SVT

Kommuner går till domstol för flyktingpengar

Publicerad

Det blir allt vanligare att kommuner går till domstol för att få ersättning för kostnader som uppstått vid flyktingmottagandet. Nässjö är en av alla kommuner i landet som överklagat till förvaltningsrätten.

En genomgång som Ekot gjort visar att det sedan början av 2018 har kommit in över 3000 överklaganden till förvaltningsrätterna från kommuner som kräver Migrationsverket på pengar. Åtta av tio kommuner i landet har gått till domstol. En av dem är Nässjö.

– Vi tycker att vi har gjort som man ska göra med alla som kommer nya till vår kommun. Staten har gett oss ett uppdrag och då vill vi ha ersättning för det. Vi måste ha ett mer rättssäkert system för det här, säger Anci Magnusson, kommunstyrelsens ordförande i Nässjö.

Nässjö har fått nej från Migrationsverket när det gäller ersättning för bland annat ökade kostnader för socialbidrag, för arbetslösa nyanlända och för ensamkommande ungdomar som placerats på HVB-hem.

Migrationsverket säger till Ekot att man följer regeringens bestämmelser om vilka delar som ersättning ska delas ut till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.