Fynd från förr. Foto: SVT

Kondomautomat från 60-talet ställs ut i Sävsjö

Publicerad

En kondomautomat, hembränningsmaskin och fångkläder är några av sakerna som hembygdsföreningen i Sävsjö har hittat i gömmor och arkiv. Nu ställs de ut på biblioteket i samband med arkivens dag.

När hembygdsföreningen i Sävsjö fick veta vad som är årets tema för Arkivens dag ”Synd och skam” började de gräva i arkiven och sina gömmor.

– Vi fick fundera på synd och skam är. I dag är det ju inte samma som för 50 år sedan, säger Bertil Zettergren ordförande i Sävsjö hembygdsförening.

Kondomautomat

Bland fynden finns en kondomautomat från 1960-talet som satt utanför en frisersalong på Östra esplanaden i Sävsjö. Barn i salongen ska då ha spionerat utanför automaten.

– De tittade fram bakom gardinen för att se de som smög sig fram, det var ju skämmigt att köpa på den tiden, säger Bertil Zettergren.

Fångkläder från Stockholm

Hembygdsföreningen ställer ut flera föremål som har med alkohol eller rökning att göra eftersom det förr kunde anses vara skamligt, till exempel en hembränningsapparat. En fångdräkt från Långholmen i Stockholm har också hittats.

– Mycket av det vi har tagit fram är över 100 år gammalt, säger Bertil Zettergren.

Utställningen visas på Sävsjö Stadsbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.