Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Torell hoppas kunna förändra miljön på rastplatser för lastbilschaufförer. Hör henne berätta mer i videon. Foto: SVT och TT

Konstprojekt ska lyfta rastplatser på E4:an runt Jönköping

Publicerad

Konstnärerna Lisa Torell och Jenny Nordmark arbetar med projektet ”Överraska, variera, förändra” i Jönköpings kommun. De ska skapa konst på såväl Vättern som rastplatser längs med E4:an. Just nu pågår en utställning på stadsbiblioteket för de planerade konstverken.

Under våren tas beslut om vilka delar av konstverken som blir permanenta och vilka som blir tillfälliga installationer. Projeketet ska också tillgängliggöra konsten för målgrupper som vanligtvis inte besöker exempelvis museum.

– Det finns konst på olika offentliga ställen, till exempel äldreboenden, skolor, förskolor och bibliotek. Det här blir ett komplement till det, säger Filip Zezovski Lind, tf avdelningschef kultur i Jönköpings kommun.

Farkost på Vättern

Konstnärerna fokuserar på två parallella spår, där Jenny Nordmark arbetar med fokus på vatten. Vid Vättern kommer hon anlägga en farkost som sedan sjunker till sjöns botten. I den fysiska utställningen på stadsbiblioteket visar hon upp en modell av sjön i kalksten.

– Det handlar om att skapa ett engagemang för rent vatten. I framtiden kommer Vättern att bli en vattentäkt för cirka tre miljoner människor, säger Jenny Nordmark.

Projektet pågår i flera år och dokumenteras även av dokumentärfilmare.

I klippet ovan kan du höra om Lisa Torells konstverk längs med E4:an.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.