Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstverket Vättersnipan har under måndagen fått flera personer att larma räddningstjänsten då man befarat att någon person befinner sig i nöd. Foto: SVT

Konstverk orsakade drunkningslarm på Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Jönköping har under förmiddagen fått in flera drunkningslarm från hamnpiren. Orsaken är konstverket Vättersnipan som sjösattes i helgen och som nu ligger utanför hamnen.

Människor har sett den tomma båten och har trott att någon kan ha ramlat ur den. Räddningstjänsten har under måndagsmorgonen fått in flera larm från allmänheten.

– Det oturligt att folk är oroliga och att räddningstjänsten får rycka ut. Vi kommer nu att sätta upp en skylt i hamnen för att göra det ännu tydligare, säger Joel Albinsson, konstintendent på Jönköpings kommun.

Konstprojekt i Vättern

Konstverket Vättersnipan sjösattes i helgen och färdades mellan hamnarna i Gränna, Visingsö, Domsand och Huskvarna och förtöjdes sedan utanför hamnpiren i Jönköping.

Snipan är tillverkade i en 3D-printer, av nedbrytbart material, och det är konstnären Jenny Nordmark som ligger bakom projektet.

Hur länge kommer vättersnipan att ligga förtöjd utanför Jönköping?

– Det är inte helt bestämt ännu, men det kommer att bli några veckor, säger Joel Albinsson.

Senare i veckan publicerar vi ett längre inslag om konstprojektet.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.