Kortare köer till BUP – mer pengar börjar ge resultat

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var Region Jönköpings län sämst i landet på att skriva ut ADHD-mediciner till barn och unga. Men inför 2021 tillfördes barn- och ungdomspsykiatrin i länet 30 miljoner kronor, vilket enligt personalen innebär att fler barn får hjälp.

– I första hand märker vi att vi kan anställa mer personal. Det leder till att vi kan ta emot fler barn och att tiden till både utredning och behandling kortas, säger Marit Gustafsson, överläkare BUP i Jönköping.

I april förra året fick ungefär 20 procent av barnen besökstid hos BUP inom 30 dagar i enlighet med den nationella vårdgarantin. Samma siffra i april i år var drygt 50 procent.

Flest väntande på utredning var det vid årsskiftet 2019/2020 då över 450 barn stod i kö. Idag är den siffran nere i ett 100-tal.

I klippet hör du överläkare Marit Gustafsson berätta vad mer resurser till BUP i länet börjar ge för effekt för barnen.

Kan komma ytterligare pengar 2022

Region Jönköpings län har i flera år varit den region som lagt minst pengar per barn till barn- och ungdomspsykiatrin. Förra året la man ca 1000 kronor i personalkostnader per invånare 0-17 år, att jämföra med rikssnittet på 1400 kronor.

Med årets tillskott på 30 miljoner så börjar man krypa uppåt. Den senaste tolvmånadersperioden ligger motsvarande summa på 1150 kronor. Nästa år är förslaget ytterligare 10 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin i länet.

– Vi jobbar så bra vi kan med de medel vi får, men självklart gör mer resurser skillnad för våra möjligheter att hjälpa barn i regionen, säger Marit Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.