Foto: SVT

Minskade öppettider på Naturum när anslagen halveras

Publicerad

Anslagen för skydd av värdefull natur halveras enligt den budget för 2019 som KD och M fick igenom i riksdagen.

– På kort sikt innebär det att vi inte kan vidmakthålla de öppettider vi har på Naturum, säger Per Hallerstig, chef på Naturavdelningen på länsstyrelsen i Jönköping.

Enligt budgeten blir anslagen för skydd av värdefull natur för 2019 678 miljoner kronor, en minskning med 52 procent jämfört med i fjol. När det gäller anslagen för åtgärder för värdefull natur minskar de med 48 procent till 647,5 miljoner kronor.

– Vissa satsningar upphör och inom andra delar sänks ambitionerna. För närvarande finns det till exempel betydligt mindre medel till att ersätta markägare vid skydd av värdefull natur och mycket av årets medel är uppbundna i redan tecknade avtal, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Naturnära jobb försvinner

När Naturvårdsverket nu fördelar pengar till landets 21 länsstyrelser vilket kommer att få konsekvenser för det lokala arbetet.

− Nya lokala och kommunala projekt inom lokala naturvårdssatsningen (LONA) kommer inte att beviljas bidragsmedel, utan medel fördelas bara till pågående fleråriga projekt. Bidragen till nya projekt för restaurering och återskapande av våtmarker upphör och verksamheten med skötselinsatser som genomförs av långtidsarbetslösa och nyanlända i värdefull natur, så kallade naturnära jobb, genomförs inte, säger Claes Svedlindh.

Under 2017 skapades runt 1 300 naturnära jobb i landet.

Foto: SVT

Naturvärden kan spolieras

I Jönköpings län får de minskade anslaget direkt konsekvenser för verksamheten. Öppettiderna på Naturum vid Nationalparken på Store Mosse kommer att behöva minskas.

– Det kommer att gå ut över bemanningen. Vid Store mosse kommer vi ej att kunna ta in extrapersonal och tidsbegränsade anställningar kan behöva avslutas, säger Per Hallerstig.

Kommer ni att tvingas säga upp även fast anställd personal?

– Det är för tidigt att säga något om det, vår ambition är att inte behöva göra det.

De minskade anslagen innebär också  att länsstyrelsen i Jönköping måste dra ner på skötseln av de naturreservat som finns.

– Det är bekymmersamt om det är en permanent neddragning. Ett år kan vi klara med minskade anslag utan att spoliera naturvärden, säger Per Hallerstig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.