Stroke Foto: SVT

Kraftig minskning av antalet strokedrabbade

Publicerad

Livsstilsförbättringar och förbättrad vård gör att antalet strokedrabbade minskar. I Jönköpings län har antalet drabbade gått ner med 38 procent på 10 år.

År 2006 drabbades drygt 1.500 personer av stroke i Jönköpings län. 433 av de drabbade avled. Men sedan dess har forskningen gjort stora framsteg och 2016 hade dödligheten minskat med nästan hälften. Och antalet drabbade var betydligt färre, 937 personer.

– Strokeforskningen har uppnått fantastiska framsteg under senare år, vilket har resulterat i flera tusen räddade liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt- Lungfonden i ett pressmeddelande.

Fortsatt forskning

I riket som helhet minskade antalet drabbade med 23 procent under samma period och det är livsstilsförbättringar, nya behandlingar och förbättrad vård som är orsakerna.

Och ett flertal forskningsprojekt pågår för att ta reda på varför man drabbas av stroke och för att förhindra att de som insjuknat drabbas av fler anfall.

– Forskningen står inför nya utmaningar, inte minst att förstå varför stroke drabbar unga. Vi måste även se till att strokedrabbade i hela landet får ta del av forskningsresultaten, så att fler får tillgång till rätt behandling och vård på strokeenhet, säger Nils Wahlgren, professor och Hjärt-Lungfondens medicinska talesperson i stroke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer