Knopparna tålde inte frosten Foto: SVT

Kraftig minskning av svenska äpplen i år

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en kraftig minskning av de svenska äpplena på marknaden i år. Det menar flera äppelodlare som redan nu kan konstatera att det kalla nätterna i slutet av april har förstört delar av skörden.

Jonas Rudenstam äppelodlare från Gisebo strax norr om Huskvarna är ute och tittar igenom delar av äppelodlingen. Än så länge är äpplen ganska små eftersom de blir mogna föst till hösten.

Men han kan redan nu konstatera att stora delar av skörden är förstörd.

Slår extra hårt i år

– Vi fick två frostnätter då det var tre grader kallt i slutet av april. Det gör ju att vissa knoppar har fått stryk av frosten, säger han.

Det är inte helt ovanlig med frostnätter under våren som förstör delar av skörden. Enligt odlarna så händer det ungefär var femte år. Men eftersom förra året var ett rekordår slår det extra hårt mot odlarna i år.

– Har man haft en stor skörd så tar det mycket energi från träden och marken. Det var vi förberedda på. Men så fick vi den här frostsmällen uppe på det så påverkade det ytterligare, säger Jonas Rudenstam.

Jonas Rudenstam äppelodlare i Gisebo Foto: SVT

Blir must och cider

Men trots att många av äpplena blev förstörda av kölden kommer de inte att slängas.

– Det kommer att användas till industrifrukt i form av förädling av must och cider som vi kommer att kunna producera då, säger han.

Men det kommer att bli ekonomiskt kännbart för er i år?

– Ja, det kommer att bli en minskad försäljning helt klart, säger Jonas Rudenstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer