Enligt länsstyrelsen finns det flera orsaker till minskningen, men framför allt beror det på de två senaste vintrarna.
– Det har varit väldigt kallt vatten som gör att kräftorna börjar växa senare på säsongen och växer sämre, säger Måns Lindell på länsstyrelsen.
Han menar också att det kan ha att göra med att kräftorna är inplanterade.
– Som alla introducerade arter så har de en explosiv utveckligen till en början för att sedan, så att säga krascha, och lägga sig på en lägre nivå.
Jobbigt för kräftfiskarna
Den kraftiga minskningen av kräftor i Vättern gör att det är tufft för kräftfiskarna runt sjön.
Maria Carlén driver tillsammans med maken en fisk- och skaldjursbutik i Nätebäcken utanför Habo. Hälften av omsättningen bygger på kräftförsäljningen, kräftor som de själva fångar i Vättern. Men på ett par år har fångsterna minskat med 40 procent.
– Det blir svårt att få det här bolaget lönsamt om det fortsätter så här, säger Maria Carlén.
Svårare att köpa
Antalet kunder som efterfrågar färska svenska kräftor har ökat de senaste åren, samtidigt som exempelvis Maria får in allt färre till sin butik.
Maria rekommenderar sina kunder att förbeställa. Hon har dessutom varit tvungen att höja priserna med 20 procent jämfört med förra året.
Tycker du det är värt ungefär det tredubbla priset för att få färska svenska kräftor?
Johannes Tolf
Marie Askelöf
3 gånger så dyrt
Färska Vätterkräftor kostar 275 kronor kilot för mellanstora, 395 kronor kilot för stora.
Ett paket frysta kräftor i en vanlig butik kostar runt hundralappen.