Polisens operativa samordnare Johan Borg, ser allvarligt på utvecklingen vad gäller ringa stöld i Värnamo. I klippet hör du hur polisen jobbar för att minska stölderna. Foto: Kristin Renulf / SVT

Kraftig ökning av antalet butiksstölder i Värnamo

Publicerad

Under första delen av 2021 nästan fördubblades antalet anmälningar av ringa stöld i Värnamo tätort jämfört med samma period förra året. Enligt polisen beror det sannolikt på att fler stölder utförs men också att fler anmäls.

Under januari till och med april i år polisanmäldes 63 ärenden av ringa stöld i Värnamo. 2020 var siffran under samma månader 35. Enligt Johan Borg, operativ samordnare på polisen i Värnamo beror ökning främst på att fler stölder anmäls.

– Det här är ett brott med väldigt stort mörkertal. Jag tror att man nu har börjat upptäcka och anmäla fler ringa stölder helt enkelt.

Ökad närvaro

Stölderna har skett på flera olika platser i central Värnamo och polisen har nu ökat närvaron vid de mest utsatta butiksområdena, däribland köpcentrat Kärnan.

– Vi har ett bra samarbete med Värnamo näringsliv och vi uppmanar verkligen butiker att kämpa på och göra anmälningar.

Men kan ni göra mer?

– Vi måste titta på det här och analysera vilka som vi har som misstänkta och om vi kan se en ökning i någon kategori. Det vet vi inte idag.

Hör mer från Johan Borg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.