Antalet personer som fått körkortet återkallat har ökat i Jönköpings län. Foto: SVT

Kraftig ökning av återkallade körkort

Uppdaterad
Publicerad

Antalet körkort som återkallas i Jönköpings län har ökat med 30 procent på de senaste fem åren. Det visar Transportstyrelsens sammanfattning av utvecklingen de senaste åren.

I fjol var det 1 491 körkort som återkallades av olika orsaker i länet. Den vanligaste orsaken är fortkörning, men även rattfylleri eller drograttfylleri är vanliga orsaker. I drygt 200 fall återkallades körkortet av medicinska skäl.

– Vi ligger kvar på samma och höga nivå som under förra året. Så jämfört med ifjol är det i princip oförändrat. Men samtidigt är den långsiktiga trenden att vi idag återkallar betydligt fler körkort än tidigare. Skälet är främst att polisen omhändertar fler körkort vid trafikkontroller, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Sedan är det Transportstyrelsen som avgör om körkortet ska återkallas. I många fall får man en spärrtid på kortet, och får tillbaka det efter några månader.

Nio orsaker varför körkortet återkallas

1. Rattfylleri 

Vid drograttfylleri är spärrtiden normalt 12 månader. 

Vid rattfylleribrott på grund av alkohol kan man i vissa fall få köra med alkolås, i stället för att ha körkortet återkallat. Då är spärrtiden minst 12 månader vid rattfylleri och minst 24 månader vid grovt eller upprepat rattfylleri.

2. Smitning 

Om du har smitit från en trafikolycka som du har varit inblandad i ska körkortet återkallas. Det gäller även om du inte har haft någon skuld i trafikolyckan. 

Det är vanligt att körkortet återkallas med spärrtid på 2 till 6 månader.

3. Upprepade trafikbrott 

Om du har gjort dig skyldig till upprepade trafikbrott inom en tvåårsperiod, till exempel mindre allvarliga fortkörningar eller att du inte använt bilbälte ska körkortet återkallas. 

Körkortet återkallas normalt med en spärrtid på 2 månader.

4. Brott mot bestämmelse som är viktig för trafiksäkerheten

Körkortet ska återkallas om du har gjort dig skyldig till exempelvis: 

  • fortkörning 
  • körning mot rött ljus 
  • omkörning vid övergångsställe 
  • vårdslöshet i trafik 
  • olovlig körning
  • inte anpassat avståndet till fordonet framför.

De vanligaste återkallelsefallen är när någon kört mellan 31 och 40 km/tim för fort. Då är spärrtiden normalt två månader. Vid hastighetsbegränsning till 30 km/tim eller lägre är spärrtiden normalt två månader när någon kört mellan 21 och 30 km/tim för fort.

5. Opålitlighet i nykterhetshänseende 

Om polisen omhändertagit dig för berusning vid ett antal tillfällen eller det finns andra uppgifter om bruk av narkotika och/eller alkohol eller andra berusningsmedel, kan Transportstyrelsen återkalla ditt körkort om de bedömer att du är opålitlig i nykterhetshänseende. 

6. Annat allvarligt brott 

Om du gjort dig skyldig till ett allvarligt brott som inte behöver vara ett trafikbrott eller ha samband med bilkörning, till exempel grov misshandel, grovt narkotikabrott eller tillåtande av olovlig körning, kan det också vara grund för att körkortet återkallas. 

7. Sjukdom, skada eller liknande 

Om man har en sjukdom, skada eller liknande som gör att man inte uppfyller de medicinska krav som ställs för att få ha körkort, körkortstillstånd och traktorkort så ska återkallelse beslutas, men utan bestämd spärrtid. 

8. Inte skickat in läkarintyg 

Om du inte har skickat in läkarintyg efter att Transportstyrelsen krävt det av dig ska körkortet återkallas.

9. Körkort utfärdat på felaktiga grunder 

Ett körkort ska återkallas om det är utfärdat på felaktiga grunder. Det kan exempelvis gälla om körkortet blivit utfärdat efter fusk vid förarprov eller på grund av att du lämnat falska uppgifter vid din ansökan. 

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.