Foto: Jonas Tubbin

Kraftig ökning av husvagn- och husbilsförsäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Husvagnar och husbilar vällde in på Elmia i Jönköping när den årliga mässan öppnade på onsdagen. Och branschen går för högtryck med kraftigt ökad försäljning av både husvagnar och husbilar i år.

I fjol kom drygt 35 000 besökare till mässan och arrangörerna hoppas på något fler i år.

– Men de här sista besökarna är svåra att förutse om de kommer eller inte. Det är den här gruppen som är lite nyfikna, men det handlar mycket om dagsformen. Det handlar om väder och vind, om ägget är hårt eller löst kokt på morgonen vad man bestämmer sig för att göra, säger Jörgen Nyström, projektledare för Elmia Husvagn.

Hela områdets yta på drygt 33 000 kvadratmeter utnyttjas till sista kvadratmetern av de runt 150 utställarna. Totalt kommer 10 000 människor att bo på områdets camping under årets mässa.

Vind i seglen

Och branschen har de senaste åren haft kraftig vind i seglen. Hittills i år har försäljningen av husbilar ökat med hela 34,3 procent jämfört med samma period i fjol. Även husvagnsförsäljningen har ökat – där är siffran en ökning på 15,4 procent för årets första åtta månader jämfört med förra året.

– Ökningen har flera förklaringar. Låga räntor och stark svensk ekonomi är en. Sedan når vi nya kundgrupper. Dessutom har husbil blivit status och camping har fått sin töntstämpel borttvättad, säger Tomas Haglund, ordförande i husvagnsbranschens riksförbund.

Men inför nästa år är branschfolket något mer återhållsamma med framtidstron. Både försäljningen av husvagnar och husbilar spås öka med runt 5 procent nästa år. Men även tidigare år har branschen varit väldigt försiktiga i sina spådomar. 2015 uppgav de en ökning av husbilsförsäljningen på 3,5 procent i sina prognoser – när året summerades var ökningen över 30 procent.

– Det handlar nog om svensk försiktighet, att ta i lite i underkant, säger Tomas Haglund.

Barnfamiljer och pensionärer

Familjen Johnsson från Söderköping som har haft husvagn i många år, drömmer om en husbil och botaniserade på mässan.

– Med en husvagn får du bara köra 80 kilometer i timmen – med en husbil 120. Ett husvagnsekipage är sju meter långt – en husbil mycket smidigare. Så det vore kul. Men vi får nog ändå vänta eftersom vi är en stor familj och planlösningen i en husbil inte är den bästa. det finns bara fem bältesplatser. Ska man ha en till så blir bilen så hög att den inte går in i garaget hemma, säger Anders Johnsson.

En stor kundskrets för husbilar är fortfarande pensionärer – trots att det handlar om en stor invetering.

– Men min man och jag resonerar som så att man lever bara en gång – och vi vill leva fullt ut, säger Bea Kronkvist.

Gynnar campingar

Och även landets campingplatser drar nytta av att försäljningen av husbilar och husvagnar ökar kraftigt.

– 95 procent av våra medlemmar säger att den här sommaren har varit bättre än rekordåret 2015, säger Lars Isacson, vd för Svensk Camping.

Och årets mässa har fått ytterligare en dag för allmänheten detta år. Tidigare har onsdagen bara varit vikt för branschfolk och media.

– Vi kände det förra året att vi var på gränsen till vad vi kan ta emot under lördagen. Genom att lägga till en dag hoppas vi de som har möjlighet att komma tidigare och ta del av mässan kanske har åkt härifrån på lördagen så vi sprider ut besökarna lite mer över dagarna, säger Jörgen Nyström, projektledare för årets mässa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.