Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du följa med parkeringsvakten Patrik på ett arbetspass i centrala Jönköping. Foto: Johannes Tolf/SVT

Kraftig ökning av parkeringsböter i Jönköping

Publicerad

Antalet parkeringsböter har ökat kraftigt i Jönköpings kommun den senaste tiden. I april delades mer än 50 procent fler parkeringsböter ut jämfört med samma månad förra året.

SVT följde med en parkeringsvakten Patrik på en runda centrala Jönköping.

I klippet ovan ser du hur det gick och vilka reaktioner vakterna får från dem som felparkerat.

– Det är kanske var tionde bil som inte har betalat parkeringsavgiften, säger Patrik samtidigt som han patrullerar på Pilgatan under den gassande solen.

Han berättar att i början av coronapandemin parkerade färre inne i centrum, men nu har det gått tillbaka till så som det var innan smittan bröt ut.

Enligt siffror som SVT begärt ut lappades 3 534 bilar i Jönköpings kommun i april, jämfört med 2 281 samma månad förra året. För maj månad är det 3 263 parkeringsböter jämfört med 2 399 i maj i fjol. Alltså ökningar på omkring 54 respektive 36 procent.

Fler parkeringsvakter

Att bilisterna blivit sämre på att följa parkeringsreglerna handlar det sannolikt inte om, enligt Per Olsson som är driftchef över parkeringsövervakningen.

– Vi är fler parkeringsvakter nu, säger han och lägger till att kommunen även har tagit över övervakningen av Vätterhems parkeringar.

Jag har vid ett par tillfällen hört personer som fått böter muttra ”det här gör säkert kommunen för att få in mer pengar nu under coronapandemin när skatteintäkterna kanske viker”. Finns det någon sanning i det?

– Nej, det gör det inte. Vi arbetar på som vi brukar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer