Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Undevall ANTD-samordnare på Länsstyrelsen ser problem i den stora ökningen av snus bland unga tjejer. Foto: Hanna Källebring/SVT

Allt fler tonårstjejer börjar snusa – tredubbel ökning på fyra år

Publicerad

Senaste åren har snusande ökat kraftigt hos tjejer i övre tonåren i Jönköpings län. Det visar Region Jönköpings läns nya ”Folkhälsoenkät ung 2020”.

Snusning har ökat både bland unga män, men framförallt bland unga kvinnor de senaste åren. Sedan 2017 har antalet unga kvinnor som snusar i åldern 16-19 år tredubblats i länet. Det är inte enbart i Jönköpings län den ökningen har skett, utan även nationellt.

– Snus innehåller nikotin, som är väldigt beroendeframkallande. Blir man beroende av det i ung ålder så ökar riskerna att även bli beroende av andra substanser högre upp i åldrarna, säger Elin Undevall, ANDT samordnare (alkohol-, narkotika-, dopning-, och tobak) i Jönköpings län.

Det tobaksfria snuset

En anledning till ökningen tros vara det tobaksfria vita snuset som ökat de senaste åren. Ett snus som finns i många olika smaker och kan vara mer lockande för unga.

– Det har hänt mycket på marknaden de senaste åren, med många nya produkter. Vi har till exempel det tobaksfria snuset som idag inte går under tobakslagen, säger Elin Undevall.

Hon menar att lagarna för det tobaksfria snuset håller på att ses över, för att se om även det ska falla under tobakslagen och på så sätt regleras hårdare än det gör idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer