Hör Sofie Eriksson, vd på Eriksson & Lönn Bygg AB, berätta vilka byggmaterial som är svårast att få tag på just nu. ”Det är ett allvarligt läge”. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Kraftiga prisökningar på byggmaterial oroar byggföretag

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har priserna på vissa typer av byggmaterial mer än fördubblats. Något som ställer till med problem för byggföretagen.

– Situationen är allvarlig, säger Sofie Eriksson, vd på Eriksson & Lönn Bygg AB.

För byggföretaget från Vetlanda med ett 40-tal anställda har situationen inneburit en rad bekymmer som att kontrakt med beställare har fått förhandlas om, vilket ibland leder till ekonomiska förluster för båda parter.

Förutom kraftiga prishöjningar har det även varit svårt att få fram leveranser i tid av vissa material, bland annat träfiberskivor, så kallade OSB-skivor, som bland annat används till innerväggar.

– Man får sitta mycket i telefon och försöka att jaga fram material. Ibland kan man också försöka att köpa in material för framtida projekt när det är möjligt, förklarar Sofie Eriksson.

Orolig tid

Oron för att byggprojekt ska behöva skjutas på framtiden och personal ska behöva varslas om uppsägning har funnits där under hela året.

Har ni behövt varsla personal?

– Nej, det har vi som tur är inte behövt göra.

Har du märkt att beställare avvaktar med projekt när det är så osäkert med priserna på många material?

– Ja, framför allt är det en del privatpersoner jag haft kontakt med som funderar på att avvakta.

I klippet ovan berättar Sofie Eriksson om hur hon ser på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.