Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Björn Runfeldt, kontorschef på Länsförsäkringar bank i Jönköping, berätta vilka bostadsaffärer som är extra riskfyllda just nu. Foto: Christine Olsson/TT/Johannes Tolf/SVT

Kraftig ökning av avslag på bolåneansökningar

Publicerad

Det har blivit betydligt vanligare att bostadsspekulanter får avslag på sin låneansökan. Under det sista kvartalet 2022 blev det nej på var fjärde ansökan, vilket är en ökning med närmare 80 procent – jämfört med snittet för de tre föregående kvartalen.

Allt fler personer får avslag på sin bolåneansökan, visar en genomgång från lånejämförelsebolaget Zmarta. Kärva ekonomiska tider med höga energipriser, höjda räntor och stigande matpriser gör att många hushåll får allt mindre marginaler.

– Det är tuffare tider och lite av en perfekt storm, säger kontorschefen Björn Runfeldt på Länsförsäkringar bank i Jönköping.

2023 blir ett kärvt år

Björn Runfeldt berättar att en familj som, exempelvis för ett år sedan, skulle få lån till en villa för fem miljoner kronor nu kanske inte klarar av ett lån på mer än runt fyra miljoner.

– 2023 är fortsatt utmanande, både vad gäller räntor, inflation och energipriser.

Så mycket mer kostar det en tvåbarnsfamilj

Mellan maj och november har Riksbanken höjt styrräntan fyra gånger, vilket har fått räntorna på svenska bolån att stiga.

En genomsnittlig tvåbarnsfamilj i Sverige måste nu klara av att betala närmare 30 000 kronor varje månad för exempelvis mat, kläder och el, enligt Zmarta. Det är en ökning med 17 procent, alltså nästan 4 400 kronor i månaden – jämfört med för ett år sedan.

I klippet ovan berättar Björn Runfeldt vilka bostadsaffärer som är extra riskfyllda just nu och där det är vanligare att det blir ett avslag på bolåneansökan.

Så många fick avslag på bolåneansökan 2022

Kvartal 1 – 15,1 procent

Kvartal 2 – 11,0 procent

Kvartal 3 -  15,7 procent

Kvartal 4 – 24,5 procent

Källa: Zmarta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.