Foto: TT

Krav på att inte dricka alkohol före och efter operation

Publicerad

Att avstå alkohol minst fyra veckor före och efter en operation minskar risken för bland annat akuta blödningar, sämre sårläkning och infektioner. Därför kompletterar Region Jönköping från den 1 november kravet med att vara rökfri före och efter operation med att också omfatta alkohol.

– Risken för komplikationer under och efter en operation är också högre om du dricker alkohol. Det ökar risken för blödningar och påverkar sårläkning och sårinfektioner negativt. Hur stor mängd alkohol som är skadligt vet vi inte säkert, därför är rekommendationen att avstå helt de här veckorna, säger Lina Hellman, överläkare och tarmkirurg på Länssjukhuset Ryhov i ett pressmeddelande.

Kan få professionellt stöd

Det är patienternas eget ansvar att följa rekommendationen inför operation.

– Men frågan kommer säkert att ställas inför operationen om hur det har gått att vara rök- och alkoholfri, säger Mattias Jonsson på sektionen för folkhälsa.

För det flesta är det inget större problem att avstå från alkohol före och efter en operation.  Men mellan 15-20 procent av befolkningen har ett riskbruk. Enligt Mattias Jonsson kan en operation bli en väg att förändra sitt bruk av alkohol mer långsiktigt. Den som önskar kan få professionellt stöd via sin vårdcentral, till exempel genom samtal med en riskbrukssköterska.

Rökfri och alkoholfri före och efter operation införs gemensamt i Sydöstra sjukvårdsregionen, Region Östergötland, Region Kalmar och Region Jönköping.

I Örebro län infördes samma krav vid årsskiftet – regionrådet Karin Sundlin förklarar varför:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.