Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kriminologen om knivattacker: ”Svårt för samhället att värja sig för”

Kriminologen: Svårt att värja sig mot vansinnesdåd

Uppdaterad
Publicerad

Grova våldsdåd mot slumpvist utvalda personer är extremt sällsynt, men är tyvärr också svårt att värja sig emot och någonting som ett samhälle inte kan bortse ifrån. Det säger kriminologen Christoffer Carlsson i SVT:s Aktuellt.

Enligt Christoffer Carlsson kan samhället göra mycket för att förebygga både terrordåd och så kallade vansinnesdåd, som onsdagens mordförsök i Vetlanda, men det går tyvärr inte helt att undanröja.

– Men när det har gått så långt att personer kliver ut på gatan beväpnad, då är det i stort sett omöjligt att värja sig, säger han.

– Det är tyvärr sådant ett samhälle måste leva med.

Gemensamma nämnare

Christoffer Carlsson, vars forskning handlat mycket om vansinnesdåd, säger att det finns ett antal gemensamma nämnare hos gärningsmännen.

– Två av de vanligaste är akut psykisk ohälsa i form av psykoser och vanföreställningar. Och sen är det narkotikapåverkan, säger han.

Den själva gärningen saknar ofta logik och är i stället impulsiva och oplanerade, uppger Christoffer Carlsson. Dessutom har gäningsmannen sällan någon relation till sina offer och de har heller inte någon relation till varandra.

– De råkar befinna sig på samma plats när det sker, säger han.

Triggerhändelser

Vad är det då som får människor att begå sådana här brott? Inom kriminologin talar man om 'triggerhändelser', säger Christoffer Carlsson, någonting som är den tändande gnistan. Det kan handla om en negativ händelse i personens liv, men det kan också vara en lång process som plötsligt brister.

Dådet i Vetlanda skiljer sig på ett sätt från andra liknande brott, nämligen att det ännu inte krävt några liv, vilket tyvärr ofta är fallet, fortsätter Christoffer Carlsson.

– Den här gången verkar det inte ha blivit så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet