Kristdemokraten Mia Frisk får nu lämna posten som regionstyrelsens ordförande. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna lämnas utanför

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en tydlig besvikelse hos de partier som nu lämnas utanför majoritetsstyret i regionen.

– Jag är besviken, vi har haft ett bra samarbete, säger Mia Frisk (KD) som nu får lämna posten som regionstyrelsens ordförande.

Förra mandatperioden ingick hela sex partier i en styrande koalition för Region Jönköpings län. Kristdemokraterna blev fjärde största partiet med tio mandat, men är nu ett av partierna som nu lämnas utanför ett majoritetssamarbete.

– Jag är besviken men nu kommer jag ta rollen för att driva en kraftfull oppositionspolitik, säger Mia Frisk (KD).

– Det klart man är besviken, men jag är inte så förvånad. Vi har förstått att det här har varit på gång, säger Jimmy Ekström (L).

Känt sig utanför

Liberalerna som fick tre mandat och Centerpartiet som fick sex mandat är de andra två partier som nu får gå i opposition när Moderaterna, Socialdemokraterna och Bevara akutsjukhusen ska styra tillsammans.

– Det känns inte roligt att inte få vara med, men vi ska arbeta hårt nu för att driva regionen framåt ändå, säger Per Eriksson (C).

Vad tänker du om att Moderaterna väljer att gå ihop med Socialdemokraterna?

– Ja det är konstigt att ett parti som är ens fiende innan nu går att samarbeta med, men vi får se vad det blir av det. Jag tror Moderaterna känt sig väldigt utanför de senaste åren, säger Per Eriksson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.