Foto: Arkivbild SVT

Par till studentbalen lottas – nu kritiseras systemet

Uppdaterad
Publicerad

På Njudungsgymnasiet i Vetlanda lottas vilka som ska gå ihop till studentbalen. Nu riktas kritik mot systemet som anses vara förlegat.

På Njudungsgymnasiet i Vetlanda höjs det nu kritiska röster till det lottningssystem som skolan använder för att alla som vill ska kunna gå på studentbalan. Eleverna lottas efter längd och systemet uppfattas vara förlegat då det bara utgår från att alla par ska vara tjej och kille.

Det var Vetlanda Posten som var först med att rapportera om lottningssystemet.

– Det är väl det mest rättvisa, men samtidigt kanske det inte är så kul, säger Derek Junior.

Kritik mot systemet

Men alla tycker inte att det är ett rättvist system. Flera som SVT har pratat med tycker att systemet är oflexibelt vilket gör att de har valt bort balen helt och hållet. Bland annat blir det problem när systemet bygger på att det ska vara tjej och kille i par och inte exempelvis en tjej som kan gå med en tjej.

-Vi måste ju ta den här kritiken till oss i eventgruppen och det har vi gjort. Vi vill inte utesluta någon, utan vill att så många som möjligt ska gå. Därför kommer vi i eventgruppen ta ett möte tillsammans med skolledningen för att fatta ett beslut i veckan, säger Emilia Heidar i eventgruppen.

Det som har diskuterats mest mellan gymnasieleverna i trean är att man inte kan välja sin baldejt själv.

– Det kan jag känna själv, det kan ju vara roligare att gå med någon man känner, säger Derek Junior.

Förändra systemet

Så här svarar gymnasiechefen på den kritik som har varit mot lottningssystemet på Njudungsgymnasiet.

– Någon form av lottning kommer vi säkert att ha kvar, men att det ska var kille och tjej är självklart något vi måste se över, säger gymnasiechefen Henrik Wågesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.