Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Paul Buckley som är ordförande i Jönköpings roddsällskap om att flera vattenskoteråkare kör vårdslöst i Munksjön och i Vättern. Foto: Johannes Tolf/ Fredrik Weibull SVT

Kritiserar vattenskoteråkning i Jönköping: ”Det är rena vilda västern”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskoteråkare som kör nära såväl de som badar, kanotister och roddare har blivit ett allt större problem. Det menar bland annat ordföranden för Jönköpings roddsällskap Paul Buckley, som anser att myndigheterna måste vidta åtgärder.

Åsikterna om vattenskoteråkning längs med Vätterns stränder och på Munksjön i centrala Jönköping är skarpa. I början av juni  kolliderade en vattenskoter med en tävlingsroddare på Munksjön och sedan dess har kritiken eskalerat.

– Det är rena vilda västern, vem som helst kan köra i Munksjön eller vid Vättern. En del av vattenskoteråkarna gillar hög fart och eftersom det inte finns någon hastighetsbegränsning så blir det som en jättestor lekplats för dem. Jag är helt övertygad om att det kommer att ske en allvarlig olycka inom kort om inget görs, säger Paul Buckley, som är ordförande i Jönköpings roddsällskap.

Svårtolkade regler

Men reglerna kring vattenskoteråkning är snåriga. Enligt svensk lag får man bara köra i farleden mellan Gränna och Visingsö, samt i ett av länsstyrelsen särskilt utpekat område norr om Gränna.

Men samtidigt säger EU att det måste få ske fri handel av varor inom den Europeiska unionen. För att tillverkarna av vattenskotrar ska kunna sälja sina produkter ska det vara okej att köra på fler platser än vad svensk lag säger. Detta är ett ärende som ska avgöras av EU-domstolen och det kan ta flera år innan det blir klart.

Kan bötfällas av polis

Länsstyrelsen i Jönköping har beslutat att det inte får framföras några motordrivan fordon inom hundra meter från stranden i Vättern. Dessutom kan polisen bötfälla personer som beter sig olämpligt på sjön.

I dagsläget har polisen i Jönköping inte någon båt själva utan måste förlita sig på att sjöpolisen i Göteborg kan komma och hjälpa dem vid behov.

– Detta är ju ett relativt nytt fenomen och vi ser ju över vår verksamhet för att se om det behövs någon båt här i Jönköping. Vi har ju fram tills i dag och förhoppningsvis även fram tills nästa sommar klarat oss med den nationella resursen från sjöpolisen, säger Tobias Åkerberg vid polisen.

Men detta håller inte Paul Buckley med om.

– När vattenskortrarna är ute, då gäller det att man agerar direkt om det är en farlig situation, då kan man inte vänta på sjöpolisen från Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer