Stormen Urd medförde att några tågsträckor stängdes av. Foto: TT

Tågstrulen kostar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Havererade tåg, ersättningsbussar som aldrig kommer och strandade resenärer. Problemen med Krösatågen fortsätter och Jönköpings länstrafik flaggar nu för att strulet kommer att fortsätta över julen och en bra bit in på nästa år.

I början på veckan stod hälften av Krösatågen i länet på verkstad och en dag var alla tagna ur trafik. Enligt länstrafiken är motorhaverier, förmodade konstruktionsfel och ordinarie underhåll orsakerna till strulet.

– Hittills i år har det kostat oss flera miljoner kronor, säger Carl-Johan Sjöberg som är trafikdirektör på Jönköpings länstrafik.

Förlänger över jul och nyår

Förhoppningarna var att problemen skulle vara lösta innan jul men enligt Carl-Johan Sjöberg kan det dröja till januari eller februari innan problemen är lösta.

– Prognosen ser inte så bra ut, så då måste vi förlänga det över jul- och nyårshelgerna för resenärerna vill så klart veta vilka tåg som går då, säger Carl-Johan Sjöberg.

Det är framförallt sträckorna Vetlanda – Nässjö och Eksjö – Nässjö som är drabbade där ersättningsbussar sätts in, men det har fungerat dåligt.

– Som resenär tycker man säkert inte att det är acceptabelt, och det tycker inte vi heller för det ska ju fungera, säger Carl-Johan Sjöberg.

Påverkar förtroendet

– I de områdena där det här har inträffat så påverkar det så klart förtroendet. Man ska kunna förvänta sig att tåget ska komma och tåget ska gå, säger Carl-Johan Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.