Foto: TT

Kvinna anmälde felaktigt vab – 629 gånger

Publicerad

En kvinna i Gislaveds kommun krävs nu på en halv miljon kronor för felaktigt utbetald tillfällig föräldrapenning. Enligt Försäkringskassan ska kvinnan ha ansökt om ersättning för 629 dagar som hon inte hade rätt till, under fem och ett halvt år.

Försäkringskassan fortsätter arbetet med ökade kontroller av tillfällig föräldrapenning, som bland annat betalas ut när en förälder behöver vara ledig för att ta hand om ett sjukt barn, så kallad vab.

I det aktuella fallet har kvinnan begärt och fått ersättning för 629 dagar under fem och ett års tid. Enligt Försäkringskassan har kvinna fått ersättning då barnen varit i skolan eller hon själv varit kompledig, haft semester eller varit sjuk.

Hon har dessutom begärt ersättning för fler timmar än hennes arbetsdag varat. 

Polisanmäler bidragsfusk

Förra året tog Försäkringskassan nya tag mot vabfusket. I höstas anställdes tio personer för att kontrollera ersättningarna, efter att en rapport från 2017 visat att 15 procent av de utbetalade dagarna var felaktiga. Förra året krävdes över 43 miljoner kronor tillbaka.

Antalet polisanmälningar om bidragsfusk har också ökat. Förra året polisanmäldes 709 personer, nästan dubbelt så många som under 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer