Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att kvinnan anmält hundattacken till länsstyrelsen så hörde hon ingenting. Av SVT fick hon veta att ärendet lades ner sju månader senare utan åtgärd. Foto: Privat/SVT

Kvinna bets blodig av hund – länsstyrelsen lade ner utan åtgärd

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en kvinna på Höglandet blev biten av en aggressiv hund så lade länsstyrelsen ner utredningen utan åtgärder. Då hade det gått sju månader sedan anmälan gjordes. Kvinnan kritiserar länsstyrelsens hantering.

Kvinnan, som inte vill medverka med namn och bild, mötte en hund i en lång löplina när hon hade kommit ut från en gångtunnel. Hunden var aggressiv och hoppade upp mot henne och bet i hennes överarm. Hon berättar för SVT att ägaren inte hade en chans att stoppa hunden på grund av det långa kopplet.

– Det var fruktansvärt. Det enda jag tänkte på var att inte ramla, för då skulle hunden bita mig i strupen, säger hon till SVT Jönköping.

Hon polisanmälde attacken och i somras fick hundägaren ett strafföreläggande för vållande till kroppsskada och bristande tillsyn över sin hund och fick betala skadestånd.

Pratade bara med hundägaren

Men länsstyrelsen, som har ansvaret att bedöma risken för om det kan hända igen, lade ner utredningen efter att ha pratat med hundägaren. Dock kontaktades inte den drabbade kvinnan som menar att hundägaren ljuger på flera punkter.

– Jag skulle aldrig springa emot hunden med flaxande armar, som hundägaren påstår och löplinan var minst fem-sex meter och inte bara två meter, säger hon till SVT Jönköping.

”Kan inte utgå från att alla ljuger”

Men enhetschefen för veterinär- och djurskydd på länsstyrelsen, Johanna Hedén, håller inte med om att de hade en ensidig bild av händelsen när de lade ner ärendet utan åtgärd.

– Vi hade ju läst hennes anmälan och sedan är det omöjligt för oss att avgöra vem som talar sanning. Jag har fullt förtroende för att mina handläggare ser till att de har tillräckligt med information för att fatta sina beslut, säger hon.

Kvinnan säger att hon ofta ser djurägaren hantera sin hund på samma sätt. Var ni för godtrogna som bara köpte förklaringen?

– Vi kan inte utgå från att alla ljuger. Vi har gjort den bedömningen utifrån informationen som vi hade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.