Kvinna dömd för mordbrand och mordförsök i Aneby

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade Eksjö tingsrätt att en kvinna döms för mordbrand och mordförsök på en anhörig. Det hela hände i Aneby kommun i maj i år.

Vid ett besök hos en anhörig i maj ska kvinnan ha tänt eld på en gardin och en säng med hjälp av tändvätska. Sedan begav hon sig ut i skogen och skrev till en vän om vad hon hade gjort. På vännens uppmaning ringde kvinnan 112.

Strax därefter hörde polisen av sig till personen som sov i huset och meddelade att kvinnan kontaktat SOS om branden.

Personen kände att det luktade rök men konstaterade att det inte verkade brinna längre.

Skrev i en anteckningsbok

Kvinnan uppgav i förhör att hon inte ville ta livet av sin ahöriga. Dock hade hon tidigare på dagen köpt tändvätska samt skrivit i en anteckningsbok att hon ville döda personen.

Rätten ansåg att kvinnan skulle dömas för mordbrand och mordförsök eftersom branden startade när den anhörige sov och var försvarslös. Hade branden tagit sig hade det kunnat vara fråga om ett snabbt förlopp med stor risk för att personen skulle avlida.

Nekar till brotten

Kvinnan har erkänt att hon anlagt branden, men menar att det inte borde bedömas som en mordbrand utan som en grov skadegörelse. Hon förnekar även åtalet för försök till mord eftersom hon menar att hon inte hade uppsåt att ha ihjäl sin anhörige.

Kvinnan döms till fyra års fängelse och ska vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.