Jönköpingskvinnan tog den kvarglömda femhundringen i bankomaten och behöll pengarna. För det straffas hon med 13 800 kronor i böter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinna måste böta – behöll femhundrasedel hon hittade i bankomat

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern från Jönköping får nu böta 13 800 kronor efter att hon tagit en femhundrakronorssedel ur en bankomat på Råslätt i vintras.

Enligt åklagaren såg kvinnan att en person framför henne i kön glömde sedeln, men istället för att direkt lämna in den till polisen valde kvinnan att behålla pengarna själv. Händelsen inträffade i slutet av mars i år men det var först i mitten av maj som polisen hörde av sig till kvinnan som fram tills dess alltså inte meddelat att hon hittat pengar i automaten.

Fångades på kamera

Det var övervakningskameror i området som gjorde att polisen kunde identifiera kvinnan som nu döms för fyndförseelse.

– Om man hittar något som ska betraktas som hittegods ska man så snabbt som möjligt lämna in det till polisen och jag menar att det gått längre tid än så snart som möjligt, säger Anna Christensson, åklagare på åklagarkammaren i Jönköping.

Nekar till brott

Kvinnan får nu ett strafföreläggande för fyndförseelse. Själv nekar hon till brott.  SVT Nyheter har varit i kontakt med kvinnan som inte vill kommentera straffet. Hon skriver i ett sms att händelsen är avslutad och att hon vill gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.