Helén Persson är verksamhetsledare på Kvinnojouren Maria i Gislaved. Foto: SVT

Kvinnojourer vittnar om ökad kontroll på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor blir kontrollerade via sociala medier. Det varnar nu flera kvinnojourer för. 

– Vi har fått ta ifrån kvinnorna och deras barn mobiltelefonerna för att en förövare inte ska kunna hitta dem, när de kommer till skyddat boende, säger Helén Persson på kvinnojouren Maria i Gislaved.

Allt fler sociala medier har så kallad platstjänst, som visar på en karta var den som använder appen befinner sig. Enligt Helén Persson är det framförallt många ungdomar som använder det.

– De tänker inte alltid på att det är kontrollerande, utan ser det som lite gulligt att partnern vill ha koll på var de befinner sig.

Koll på följare

Men kontrollerande kan också vara att ha koll på partnerns följare på Instagram eller Facebook. Den här typen av kontrollerande kan vara ett större problem än vad många unga tjejer tror eller tänker på, säger Helén Persson. Det uppfattas som normalt.

– Är man i sitt första förhållande så är det svårt att veta hur det ska vara, säger hon.

Men det är inte bara ungdomar som drabbas. Tekniken är idag så enkel att vem som helst kan förfölja sin partner digitalt.

– Det är svårt för oss att hänga med, tekniken går fort framåt. Men både vi och kommunernas socialtjänster är mer uppmärksamma på mobiltelefonerna idag.

I klippet ovan hör du mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.