Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Dahlberg, servicechef inom närservice, visar de kylcontainrar för avlidna som placerats utanför Ryhov för att klara om dödstalen i covid-19 skjuter i höjden. Foto: SVT/Johannes Tolf

Kylcontainrar för avlidna utanför Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Nu har två kylcontainrar placerats utanför Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, något som gjorts utifall det blir fullt på bårhuset i samband med coronapandemin.

Normalt finns det 97 platser på bårhuset vid Länssjukhuset Ryhov och ytterligare sju platser i anslutning till obduktionsavdelningen. Och med de två kylcontainrarna som placerats utanför bårhuset ökar kapaciteten med ytterligare 24 döda.

– Än så länge har vi ingen större ökning av antalet avlidna. Vi har en beläggning på ungefär 90 procent inne på bårhuset på Ryhov jämfört med snittet som brukar ligga på 85 procent, säger Per Dahlberg som är servicechef inom närservice på Region Jönköpings län.

I klippet hör du honom berätta mer om situationen där regionen ökar kapaciteten att kunna ta hand om avlidna människor.

Många platser i Eksjö

Kylcontainrarna har inte börjat användas än och under onsdagen arbetade hantverkare med att bygga ett tak över uppställningsytan. Sedan ska även ett plank sättas upp för att hindra insynen.

På Värnamo sjukhus finns plats för 65 avlidna och på Höglandssjukhuset i Eksjö, som har både ett nytt och ett gammalt bårhus efter tillbyggnaden, finns 148 platser. Per Dahlberg betonar att sjukhusen i länet hjälps åt att klara av att hantera och förvara avlidna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet