Någon har under natten varit framme och klottrat inne i kyrkan i Solberga. Klottret finns strax innanför ingångarna men ingenting i själva kyrkosalen. Foto: Privat

Kyrka utsatt för inbrott och skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Norra Solberga kyrka i Nässjö kommun har utsatts för skadegörelse då någon sprejat hakkors och andra tecken på väggarna. Tjuvar har även försökt ta sig in i ett kassaskåp.

Kyrkan har natten till onsdagen haft besök av någon eller några som tagit sig in i ett rum i kyrkan där man försökte öppna ett kassaskåp. Enligt polisens presstalesman Björn Öberg ska man inte ha lyckats få upp kassaskåpet.

Förutom inbrottsförsöket ska man även ha klottrat med sprejfärg i de norra och södra sidoingångarna. Det ska handla om hakkors, olika typer av djävulstecken och könsorgan. Inne i stora salen har man inte klottrat.

– Det är ganska ovanligt att man gör så här, säger Björn Öberg.

Finns spår efter gärningspersoner

Församlingsherden i Norra Solberga-Flisby församling, Anna Ekström, säger att skadegörelsen upptäcktes under morgonen och att det inträffade är mycket tråkigt.

– Jag tycker att det är jättesorgligt. Det är en väldigt fin kyrka. Vi kommer använda den så mycket som möjligt trots detta, säger Anna Ekström.

Polisen har under morgonen gjort en teknisk undersökning på plats.

– Vi har funnit vissa spår som vi kommer att följa upp, säger Björn Öberg. Sedan är vi naturligtvis väldig intresserade av att eventuella vittnesmål, om någon kan ha sett något under gårdagskvällen eller natten. Skadegörelsen ska ha skett någon mellan klockan 16 på tisdagskvällen till klockan 07 på onsdagsmorgonen.

Under onsdagskvällen anordnade Norra Solberga-Flisby församling ett evenemang för att kärleksbomba kyrkan efter skadegörelsen.

– Vi får avsluta dagen med att skicka kärlek, skriver Anna Ekström på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer