Biskop Fredrik Modéus uppmuntrar kyrkorna i Växjö stift att ringa i klockorna under söndagen. Foto: SVT

Kyrkklockorna ringer för freden

Publicerad

Idag den 11 november är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Svenska kyrkan uppmärksammar detta genom klockringning klockan halv två.

Kyrkor i hela Europa kommer på söndagseftermiddagen klockan 13.30 att låta kyrkklockorna ringa. Biskop Fredrik Modéus i Växjö stift uppmuntrar nu kyrkorna i stiftet till klockringning.

17 miljoner människor dog i första världskriget och det är för att hedra dem och för att komma ihåg att aldrig ge upp arbetet för fred och försoning som man nu ringer i klockorna. Den 11 november 1918 firades freden på samma sätt.

”Behöver kunskap”

– Som biskop i Växjö stift önskar jag att fredsdagen uppmärksammas även i Växjö stift och jag vill uppmuntra till klockringning med anledning av 100-årsminnet. Vi behöver kunskap om de mörka kapitlen i Europas historia för att kunna bygga en god framtid tillsammans, säger biskop Fredrik Modéus.

Kyrkorna kan nu välja att ringa i samband med gudstjänsten på söndagsförmiddagen eller klockan 13.30 som övriga Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.