Masstestningen sker på bekostnad av annan viktig testning och labbpersonalen går på knäna. Det menar Maysae Quttineh från Jönköping, som är biomedicinsk analytiker, ordförande för Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap samt en av författarna bakom debattartikeln i Dagens Nyheter. Foto: Kristin Renulf / SVT

Laboratoriepersonal starkt kritiska till masstestningen av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i Dagen Nyheter som Maysae Quttineh, biomedicinsk analytiker från Jönköping var initiativtagare till, kritiserar flera representanter för testlaboratorier den masstestning av covid-19 som just nu pågår i landet. De menar att situationen är ohållbar.

Hittills har det tagits närmare tre miljoner tester i landet och förra veckan sattes ett nytt rekord då över 250 000 tester gjordes. Och fortsatt storskalig testning utlovas av regeringen, men utan något angivet tak för antalet.

Och masstestningsstrategin är inte förankrad hos laboratorierna, som personalmässigt nu går på knäna, menar debattörerna.

Corona Jönköping

– Vi är långt över gränsen för vad vi mäktar med. Personalmässigt är det mycket ansträngt, men vi använder också mycket förbrukningsmaterial när vi testar, vilket leder till att det kanske inte räcker till annan viktig testning för andra sjukdomar.

Vill se prioritering

Maysae Quttineh, som också är ordförande för Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, varnar för en undanträngningseffekt.

– I vissa regioner kör man testerna för covid-19 på samma instrument som man kör exempelvis livmoderhalscancerscreening. Då blir ju den diagnostiken lidande. Det är ju väldigt allvarligt när en elakartad sjukdom trängs undan för en enkel förkylning.

Men vad skulle vara en hållbar strategi menar ni?

– Att vi kanske går tillbaka lite och utgår från en prioritering. Tydliga rekommendationer på vilka som måste testa sig och vilka som definitivt inte behöver testa sig.

I klippet ovan hör du Maysae Quttineh berätta mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet