Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vilka jobb och branscher som behöver arbetskraft – en möjlighet för nybakade gymnasiestudenter i Jönköpings län. Foto: BERTIL ERICSON

Lagom till studenten – färre ungdomar arbetslösa i länet

Uppdaterad
Publicerad

Är den ljusnande framtid vår för studenterna som nu går ut gymnasiet? Ja, säger Tommy Sjögren, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköping. Sedan februari har ungdomsarbetslösheten i länet sjunkit med 300 personer.

I klippet: Hör vilka branscher som erbjuder jobb till nybakade gymnasiestudenter.

I februari var 1 700 ungdomar mellan 18-24 år i länet öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Idag är den siffran 1 400. Arbetslösheten sjunker just nu bland ungdomar i länet, även om den är högre än vid samma tidpunkt förra året.

– Vi har fortfarande orosmoln när det gäller krigen i Ukraina och Gaza, men vi ser ändå en ljusning de senaste månaderna, säger Tommy Sjögren, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Jönköping.

Den totala arbetslösheten ökat mest i Jönköpings län

Jönköpings län är vid sidan av storstadslänen det län där arbetslösheten har ökat mest sedan ett år tillbaka, från 5,7 procent till 6,5 procent. Men en vändning kan vara i sikte.

– Sedan februari är det totalt 1 000 personer färre i länet som är arbetslösa. Och samtidigt som vi ser att vissa branscher som till exempel småhusindustrin går dåligt har vi andra företag och branscher som går bättre än någonsin, inte minst företag som producerar även till totalförsvaret, säger Tommy Sjögren.

Prognosen på nationell nivå är att arbetsmarknaden kommer att vara tuff även under hösten, men att arbetslösheten kommer att vända tydligare neråt under 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.