De större båtarna får lägga till i den yttre delen av hamnen i Gränna. Foto: SVT

Lågt vatten sätter stopp för båtar

Publicerad

I småbåtshamnarna i Gränna och på Visingsö är det så grunt på vissa ställen att större båtar inte kommer in i gästhamnen. Det ställer till problem för båtägarna men kan också påverka turismen under sommaren.

Det är den låga vattennivån som förvärrar situationen för småbåtshamnarna i Gränna och på Visingsö. I Gränna hamn kommer inte större båtar in i hamnen och får placeras i den yttre delen där det är något djupare.

– På vissa ställen är det ett djup på en och en halv meter, säger Bengt Ottosson som sitter i styrelsen i Gränna Hamnbolag.

Kan inte tömma latrin

Att det är så grunt i hamnen gör att djupgående båtar inte kan ta sig in i gästhamnen som ligger i den inre delen av hamnen i Gränna. Inte heller servicebryggan, där bland annat latrinen ska tömmas, kommer segelbåtarna intill.

– Det är lite tråkigt, det är katastrofläge nästan, säger Bengt Ottosson.

”Måste utredas”

Nu vill Gränna Båtklubb och Gränna hamnbolag att kommunen ska agera och muddra hamnen till minst 2,5 meters djup. Men kommunen kan i nuläget inte ge något besked om vilka åtgärder som kommer sättas in.

– Vi vet att det finns ett behov och vi måste reda ut hur stort behovet är, säger Kurt Granstrand på tekniska kontoret på Jönköpings kommun.

Ryktet sprider sig

Bengt Ottosson på Gränna Hamnbolag, tycker att något borde göras snabbt eftersom att ryktet om att det inte går att ta sig in till Gränna med större båtar sprider sig.

– Vi i Gränna och på Visingsö lever ju mycket på turismen. Det är viktigt att vi får hit gästande båtar som stannar ett par dagar och trivs. Så det här är inte så lyckat. Vi hoppas att det blir en bättring snart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.