I sexton år har Christian Iversen bott på Liljenäs gård utanför Forsheda. Sedan sex år tillbaka driver han ett lantbruk med 55 kor. Men de låga vattennivåerna i sjön Bolmen har ställt till med flera problem för honom. Bland annat med djuren.
– Som du ser bakom mig har jag fått flytta staketet ut i vattnet så att mina kor när de betar här har tillgång till vatten.
Han menar att problemet med de låga vattennivåerna blivit värre de senaste åren. Nu är han orolig över hur det här påverkar djur och växtlivet i sjön.
– Vi vet ju att om vi exempelvis får en försurningsdöd i sjön under en period så kan hela årets produktion av mört eller gäddyngel slås ut helt och även andra fiskarter.
”Måste ta sitt ansvar”
Christian är mycket kritisk till att vattenkraftsbolaget Statkraft trots de låga vattennivåerna fortsätter att ta vatten från sjön, men de själva hävdar att de bara följer rådande vattendomar.
– Domen säger att vi måste tappa minimum fem kubik från Bolmen nu under sommaren och det är det vi har gjort. Den kraftstation vi har har stått still hela sommaren och vi har bara kört vidare det vatten som vi måste föra vidare, säger Morgan Rubensson, kraftverkschef på Statkraft.
Länsstyrelsen är bakbundna
På Länsstyrelsen som har tillsynsansvar för sjön är man medveten om problemet och säger att många av dagens vattendomar inte är anpassade efter nuvarande förutsättningar. Vattendomen i Bolmen är mer än 70 år gammal.
Eftersom Länsstyrelsen inte gjort någon tillsyn det senaste året kan inte vatten- och miljöskyddshandläggaren Anna Johansson svara på om vattennivåerna är så låga att de hotar växt och djurlivet. Så länge kraftbolagen följer tillstånden kan inget föreläggande ges.
– I den mån vi har ett existerande tillstånd har vi svårt att göra någonting rent praktiskt. Och det är sådant som sätts på sin spets specifikt sådana här år när vattnet generellt i hela länet och i södra Sverige är extremt lågt, säger Anna Johansson på Länsstyrelsen.
Hon kan inte svara på om ett tillsynsärende i Bolmen kommer att öppnas nu efter att de fått kännedom om problemet.
Ingen tillsyn det senaste året
Men är det rimligt att ha kvar en vattendom som är mer än 70 år gammal?
– Rimligt kan man diskutera men det är i varje fall rättsligt korrekt.
Men Christian Iversen är kritisk.
– Jag kan inte se att de här vattendomarna har något med ett modernt samhälle att göra, säger han.
Innan vi åker från Liljenäs gård går han längs strandkanten och försöker hitta en levande mussla i sjön.
– På nuvarande vattennivå finns det inte en enda mussla, säger han och visar upp ett tomt skal.
– Har vi ingen musslor där så har vi inget reningsverk heller. Det är katastrof, säger Christian Iversen.