Arkivbild. Foto: Cleis Nordfjell/TT

Läkare missade diskbråck – kvinna fick nervskada

Uppdaterad
Publicerad

Trots att patienten upprepade gånger uppsökte Länssjukhuset Ryhov med stora smärtor i nacken skickades hon hem med smärtstillande tabletter. Diskbråcken orsakade sedan en permanent nervskada. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot läkaren.

Det var i början av april 2014 som kvinnan från Jönköping plötsligt fick stora smärtor i nacke, bröstrygg och blev förlamad i delar av ena armen.

I sin anmälan beskriver kvinnan att hon fick tid hos en naprapat som sedan direkt skickade henne vidare till akuten på Länssjukhuset Ryhov.

Enligt beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) blev kvinnan då rekommenderad sjukgymnastik och skickades hem med smärtstillande tabletter.

Hemskickad igen

När smärtan inte försvann och kvinnan ringde vårdguiden för att få starkare tabletter blev hon hämtad med ambulans. Hon mötte då en annan läkare.

Även den här gången blev kvinnan hemskickad med tabletter och rekommendationer om sjukgymnastik.

Inte förrän vid ett tredje besök konstaterade Länssjukhuset Ryhov att hon led av diskbråck. Kvinnan har nu fått en permanent nervskada i ena handen med kronisk smärta som följd och hon kan endast arbeta deltid. 

”För er i vården är jag kanske bara ett litet olycksfall i arbetet. För min privata del är hela mitt liv krossat och jag håller som bäst på att försöka acceptera att livet blev så här”, skriver kvinnan i sin anmälan till IVO.

Motsätter sig kritiken

Tillsynsmyndigheten riktar nu kritik mot läkaren som skickade hem kvinnan andra gången.

Bland annat konstaterar IVO att läkaren beskrivit kvinnans symptom i journalen och att beskrivningen borde medfört att han mer aktivt följt upp hennes sjukdomstillstånd.

”(Läkaren) har inte utfört sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”, står det i beslutet.

Både läkaren och en verksamhetschef på Länssjukhuset Ryhov har motsatt sig kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.