Tre läkare i Nässjö och Eksjö kritiseras nu av IVO efter att ha missat ett brutet ben i foten. Foto: TT

Läkare missade ett brutet ben

Uppdaterad
Publicerad

Tre läkare i Nässjö och Eksjö missade att en man hade brutit ett ben. Nu kritiseras läkarna av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var i augusti förra året som en medelålders man sökte vård för smärta i foten efter att han hade trillat. Läkaren ska inte ha frågat tillräckligt mycket om olyckshändelsen och inte gjort en nogrann undersökning, menar IVO.

Provsvaret från röntgen visade inte på något benbrott.

I oktober besökte mannen diabetesmottagningen i Jönköping. På grund av smärta, ett sår och missfärgning på ena tån på högerfoten skickades han till röntgen igen. Då visade svaret ingen förändring för tån, men däremot en inte helt färsk fraktur i mellanfoten.

Fick amputera tån

Patienten skriver i sitt klagomål att han senare fick amputera en tå, men att han inte behövt göra det om vården hade gjort något åt foten från början.

Region Jönköpings län menar däremot att det inte säkert hade ett samband och att händelsen inte räknas som en allvarlig vårdskada.

Enligt patientsäkerhetslagen ska hälso- och sjukvårdspersonal kunna ge en sakkunnig och omsorgsfull vård som överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkarna i Nässjö och Eksjö bär därmed ansvaret för den fördröjda diagnosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.