Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av domarna, Anna-Karin Wiberg, förklarar i klippet vad de bedömer när de tittar på fårskinnen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Landets finaste fårskinn korades på Skinn-SM i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Fårskinn har blivit populära som snygga inredningsdetaljer, men används också till mer praktiska ändamål som till klädesplagg. I helgen avgjordes Skinn-SM i Tranås där de finaste skinnen korades.

En av domarna i helgen var Anna-Karin Wiberg, som är designer och syr kläder i enbart skinn från Gotlandsfår. Det krävs kraftfulla maskiner för att kunna sy i materialet, men kläderna är hållbara.

– Det är ett slitstarkt material. Kjolen jag har i dag är nog 15 år, skrattar Anna-Karin Wiberg.

I år har de fyra domarna bedömt runt 200 skinn. Även publik och uppfödare får rösta fram sina favoriter under tävlingen som avgörs i en rad olika klasser.

Föreningen höll årsmöte

I samband med Skinn-SM har Gotlandsfårsföreningen också haft sitt årsmöte på Badhotellet i Tranås. Evenemanget är viktigt för fåruppfödarna. Det är ett tillfälle att se många olika skinn och få se hur ens egna fårskinn står sig i konkurrensen under premieringen.

Under helgen har det också getts utrymme för föreläsningar och diskussioner kring fåravel. Föreningen viktigaste uppgift är att bevara och utveckla rasens unika egenskaper. Gotlandsfåret är Sveriges största fårras sett till antalet djur.

I klippet berättar Anna-Karin Wiberg om vad domarna bedömer i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.