Boende på landet ska få lättare att resa kollektivt

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare att resa kollektivt om man bor på landsbygden. Det hoppas den styrande koalitionen i regionen som vill utöka så kallad anropstyrd närtrafik där det idag inte finns regelbunden kollektivtrafik.

En stor del av satsningarna inom kollektivtrafiken sker idag inom stadstrafik eller mellan större orter. Samtidigt saknar delar av landsbygden buss och tåg.

Redan idag finns på många håll en möjlighet att i istället beställa resor genom närtrafik, där man kan bli hämtad av exempelvis en taxi eller färdtjänst, om man bokar i förväg. De möjligheterna vill den politiska majoriteten i regionen utveckla under det kommande budgetåret.

– Vi har som mål att öka antalet resor med kollektivtrafiken från dagens 22 miljoner årligen till 25 miljoner år 2025, och ska det lyckas måste vi hitta sätt att få nya grupper att resa, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

– Vi har redan infört speciella kort för ungdomar och seniorer, nu är det dags att titta på nya grupper.

Ska bli enklare

Exakt hur satsningen ska gå till är fortfarande inte klart, men det handlar om att se över dagens regelverk så att fler omfattas. Idag fungerar till exempel inte anropsstyrd trafik för resor till skola och arbete. Det kan även bli tal om att först testa genom någon form av pilot inom ett område.

– Vi får göra det steg för steg. Tanken är i alla fall att de som bor på mindre orter där det är glest mellan hållplatser ska få bättre möjligheter att åka kollektivt. Exempelvis ungdomar som vill ta sig till fritidsaktiviteter. Många vet idag inte heller ens om att tjänsten finns, säger Marcus Eskdahl.

Kan även ersätta linjer

Men kan det då samtidigt innebära att den anropsstyrda trafiken i vissa fall ersätter befintlig linjetrafik?

– Ja, det är möjligt. Om underlaget är vikande så måste det prövas om linjen ska vara kvar. Det handlar om att erbjuda en kollektivtrafik som passar.

Vad kommer detta att kosta?

– Prislappen är inte klar, men det finns under nästa år avsatt totalt 25 miljoner för att utöka kollektivtrafiken, där detta är en del, säger Marcus Eskdahl.

Så fungerar anropsstyrd närtrafik idag

  • Gäller om du bor på landsbygden och har längre än 1 km till närmaste hållplats för linjetrafik, eller om antalet turer varje dag är väldigt få
  • Du kan resa mellan bostaden och närmaste tätort inom kommunen, alternativt kommunhuvudorten och i vissa fall över kommun/länsgräns. Du kan även åka till närmaste hållplats.
  • Närtrafiken gäller inte till för skol- och arbetspendlingsresor.
  • Resan måste beställas minst 2 timmar i förväg och kan samordnas med färdtjänst- och sjukresor.
  • Priset motsvarar taxan för två zoner. Även periodkort för ungdom eller senior gäller
  • Man kan resa; vardagar 9.00-13.00 och 17.00-22.00 samt lördagar, söndagar 15.00-22.00. Max 6 enkelresor/vecka.

(källa jlt.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.