Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du landsbygdsministern Peter Kullgrens (KD) kommentar om att det än så länge inte blivit någon kraftig sänkning av bensin- och dieselpriset som var ett vallöfte. Foto: SVT Jasmin Akbarzadeh /TT Fredrik Persson

Landsbygdsministern Peter Kullgren: regeringen gör tillräckligt åt bränslepriset

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen besökte landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) Jönköping för första gången under mandatperioden. Och han håller inte med de kritiker som anser att regeringen brutit vallöftet om en kraftig och snabb sänkning av drivmedelspriset – något som varit en het valfråga bland inte minst landsbygdsväljare.

I januari sänks energiskatten på bensin och diesel med 80 öre per liter tillfälligt. Regeringen kommer också sänka reduktionspliten till EU:s lägsta för att pressa ner priset vid pumpen. Men den ändringen ligger drygt ett år framåt i tiden.

Det dröjer alltså innan priset på bensin och diesel kan närma sig den sänkning som Peter Kullgren pratade om under valrörelsen. Då talade KD om att dieselpriset skulle sänkas med cirka 9 kronor per liter och bensinpriset med runt 5 kronor litern.

Prissänkning tar tid

Peter Kullgren håller inte med dem som menar att regeringen brutit sitt vallöfte.

– Det tar tid att få till det här på ett bra sätt, säger han.

Samtidigt betonar han att en sänkning av drivmedelspriset är viktig för att kunna driva verksamheter och leva på landsbygden.

I klippet ovan hör du honom besvara fler frågor om vad han säger om att det än så länge inte blivit någon kraftig sänkning av bensin- och dieselpriset.

Mindre mängd biodrivmedel i bensin och diesel

Reduktionsplikten är ett styrmedel där andelen biodrivmedel i bensin och diesel successivt ska öka för att minska utsläppen. Men den sänker regeringen från år 2024.

Att minska reduktionsplikten till EU:s miniminivå kan leda till att priset på bensin och diesel sänks med 4-5 kronor per liter. Men det kommer också att innebära att de svenska utsläppen av växthusgaser blir betydligt högre än de annars skulle ha blivit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.