Kommunala Finnvedsbostäder i Värnamo har förhandlat klart sina hyror för 2023. Foto: Jessica Gow/TT

Jönköpings läns första hyror klara: ”Rimlig nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Hyrorna för boende hos kommunala Finnvedsbostäder i Värnamo höjs med i snitt 3,1 procent nästa år. Det är mer än på länge. Trots det är Hyresgästföreningen nöjd med att det inte blev ännu mer.

Finnvedsbostäder i Värnamo blev först ut i länet med nästa års hyror med sina närmare 2 600 lägenheter. Höjningen blir i snitt 3,1 procent.

Det är betydligt mer än de knappa 2 procent som höjningarna legat på de senaste åren. Samtidigt är det långtfrån de runt 10 procent som förekommit som krav på andra håll i landet, med tanke på energipriser och den allmänna inflationen.

– Det är fortfarande en hög höjning för hyresgästerna, men vi anser att bolaget har tagit ett ansvar, och nivån är rimlig, säger Angelica Karlsson, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost till SVT Nyheter Jönköping.

Räknar med förlust

Finnvedsbostäder har följt en modell där man går efter snittkostnader under en treårsperiod, vilket gör att årets kostnadsökningar för hyresvärdar inte slår igenom fullt ut. Istället kan nästa års höjning bli högre.

– För vår del innebär det rent krasst att budgeten för 2023 blir ansträngd. Vi får ta av reserverna för att det inte ska bli en så dramatisk höjning på en gång, säger vd Stanley Guldberg.

Ta ansvar

Hyresgästföreningen vill inte säga att höjningen är lägre än väntat, men hoppas ändå att andra bostadbolag ska följa efter Finnvedsbostäder.

– Många hyresgäster befinner sig i ett riktigt tufft ekonomiskt läge och med den här överenskommelsen har Finnvedsbostäder visat att de tar ansvar för sina hyresgäster, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

I klippet nedan ser du mer om parternas inställning inför hyresförhandlingarna i landet tidigare i höstas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir sannolikt hårda förhandlingar när hyresnivån ska sättas för 2023. Blir ökningen historiskt hög? I klippet får du reda på förutsättningarna inför höstens hyresförhandlingar. Foto: Anton Johansson/Mimmi Moberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.