Agneta Ståhl är sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län. Foto: Lars Pehrson/TT och SVT

Länets sjukhus klarar vårdplatserna

Publicerad

Andelen överbeläggningar inom sjukvården är ett stort problem för flera regioner i Sverige. Men det finns de som klarar sig bättre. Region Jönköpings län är en av dem.

Överbeläggningarna på sjukhusen i Sverige har fördubblats sedan 2013, visar statistik från Sveriges Kommuner och Regioner som SVT Nyheter tagit del av. Värst är det för vården i Skåne där den somatiska sjukhusvården hade en överbeläggning på 7,6 per 100 tillgängliga vårdplatser under 2019.

En konsekvens av många överbeläggningar kan vara vårdskador och sämre vård. Men det finns regioner som lyckas klara sig bättre. Fem regioner ligger under två överbeläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser. Kalmar har lyckats få ner siffran till 0,5. I region Jönköpings län ligger siffran på 1,4.

– Förklaringen är framför allt ett bra samarbete med kommunerna och också en bra dialog sjukhusen emellan för att hjälpas åt, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.