Foto: Isabell Höjman/TT

Länsborna dricker minst alkohol i landet

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Jönköpings län dricker minst alkoholhaltiga drycker i landet visar siffror från Folkhälsomyndigheten. 4,47 liter per år och person handlar vi på systemet eller på krogen, vilket kan jämföras med rikssnittet på 6,6 liter.

– Man kan spekulera i att faktorer som en frikyrklig tradition med stor acceptans för helnykterhet, tillsammans med längre avstånd till billig alkohol, kan spela roll för de låga talen, säger Pi Högberg på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Försäljningen av vin, sprit och starköl på krogar och systembolag har räknats om till antal liter 100-procentig alkohol per invånare över 15 år.

Foto: Siren

Och det är stora skillnader i konsumtion mellan de svenska länen visar statistiken. Jämtland toppar statistiken med 11,76 liter alkohol per invånare och år.

– Siffrorna nära gränsen tror vi påverkas av norrmännens inköp, säger Pi Högberg.

Något som talar för att det är på det viset är att även Värmland ligger högt i statistiken med 9,82 liter.

Kronobergs län hade näst lägst konsumtion i landet med 4,62 liter per invånare och år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.