Jens Mattson från Länsstyrelsen förklarar varför man ska lämna djurungar ifred. Foto: SVT

Länsstyrelsen: Lämna djurungar i fred i naturen

Publicerad

Vid den här tiden på året är det många som hittar övergivna djurungar i naturen. Trots att ungarna ser ensamma ut är det viktigt att låta djuren vara enligt länsstyrelsen.

– Föräldrarna finns alltid i närheten. Ungarna kan se övergivna ut, men det är inget konstigt att de lämnar sina ungar på vissa platser och sedan kommer med mat, säger Jens Mattsson på länsstyrelsen.

Många telefonsamtal

På länsstyrelsen får de den här tiden på året många samtal från personer som undrar om vad de ska göra med upphittade djurungar.

– Det som är vanligast just nu är harpaltar, det får vi mycket samtal om. Sedan är det fågelungar, det är många trastar som hoppar ut ur boet nu, björktrastar till exempel.

I trädgården eller ute på promenaden kan det så här års hända att man hittar en harunge eller kanske en fågelunge som har ramlat ur sitt bo. Men trots att dom ser övergivna eller hungriga ut så är det viktigt att lämna ungarna ifred, där de hittades. För enligt Jens Mattsson finns nästa alltid föräldrarna i närheten. De har lämnat ungarna på en plats för att hämta föda.

Avfärdar gamma myt

Det som kan ställa till det när man tar hand om vilda djurungar är att många inte vet vad de ska matas med. Då finns risk för att de får föda som de inte behöver och mår bra av. Men att det skulle vara ett problem att man har klappat på till exempel fågelungen innan man lägger tillbaka den ute i naturen, det stämmer inte.

– Det är en myt som har valsat omkring under ganska lång tid. Det är inget som helst problem att sätta tillbaka en djurunge eller fågelunge som man har klappat eller haft hemma en stund, säger Jens Mattsson.

Han får en del samtal från människor som säger att mitt barn kom hem med en fågelunge eller ekorrunge och nu har den varit hemma här någon timme. Då tror många att man inte kan sätta tillbaka den i naturen, men det ska man alltså göra.

– Då kommer ofta följdfrågan att det finns katter och fåglar som vill äta upp dem. Men det är ju så det är i naturen. Vilda djur ska förbli vilda, säger Jens Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.