Foto: SVT/Tomas Oneborg/Scanpix

Länstrafiken beklagar biogasbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Jönköpings kommun vill lägga ner biogasanläggningen på Torsvik. Anläggningen är nu tio år gammal och håller inte måttet, men politikerna anser att det blir för dyrt att bygga nytt.

Det är det kommunala bolaget Rådhus AB som nu fattat beslut att inte investera i en ny biogasanlänning.

– Det är flera saker som vi har vägt samman men det största skälet är att det inte är ekonomiskt försvarbart att investera i en ny anläggning, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Den nuvarande anläggningen har gått med förlust under många år. Politikerna anser att det skulle behövas en stor kund för biogasen, för att det skulle löna sig att bygga en ny anläggning. Idag är Länstrafiken en stor kund med sina bussar, men enligt Ann-Marie Nilsson ligger regionen och kommunen inte i fas med varandra och det är osäkert hur mycket biogas som skulle kunna säljas till Länstrafiken.

Vill ha biogasbussar

Länstrafikens trafikdirektör Carl-Johan Sjöberg säger dock att det är klart att de kommer köra biogasbussar även i framtiden. Han medger att det inte är klart hur många bussar som ska gå på biogas, men tycker ändå att det är beklagligt att ett förslag att lägga ner biogasanläggningen nu läggs fram.

– Det är beklagligt att vi inte har en samsyn på det här, det borde gå att ta ett regionalt grepp, säger Carl-Johan Sjöberg.

Ett beslut om avveckling skulle skapa bekymmer.

– Om de bestämmer sig för att avveckla blir det svårt för oss att köra biogasbussar i Jönköping överhuvudtaget, det här innebär en väldigt osäkerhet för oss, säger Sjöberg.

Tänker på pengarna

Enligt Ann-Marie Nilsson är det heller inte säkert att det hade blivit en ny anläggning även om Länstrafiken hade kunnat presentera hur många bussar som ska köras på biogas.

– Det är inte bara det som har avgjort. Det här är för riskfyllt. Det finns en stor osäkerhet i den här tekniken också och framförallt är det en ekonomisk fråga. Det är högst osäkert om ett nybygge skulle kunna betala sig inom rimligt tid. Det är verkligen tråkigt, men man måste tänka på pengarna också, säger Ann-Marie Nilsson.

Kommunala bolaget Rådhus AB fattade ett enigt beslut att avveckla biogasanläggningen. Förslaget kommer nu läggas fram till kommunfullmäktige, tidigast i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.