Länstrafiken kommer att sluta tvätta de bussar som finns i kommuner med vattenrestriktioner. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Jönköpings länstrafik slutar tvätta bussar där det råder vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken slutar att tvätta sina bussar i orter i länet där det råder bevattingsförbud eller har restriktioner. – Det känns som om det är rätt beslut att ta med det här klimatläget, säger Malin Hellsten, kommunikatör på Jönköpings länstrafik.

Länstrafikens bussar kommer inte att tvättas mer den här sommaren, det var P4 Jönköping först med att berätta.

Det är inte första gången som resenärerna får vänja sig vid dammiga busar på sommaren, även den torra sommaren 2018 och förra sommaren valde Länstrafiken att sluta vaska av sina bussar.

– I de kommuner där det råder någon form av bevattningsrestriktioner i länet så slutar vi tvätta bussarna utvändigt, säger Malin Hellsten. Nu under sommaren blir de heller inte så smutsig, mest dammiga. Dock ska bussarna städas interiört och vindrutor görs rent av säkerhetsskäl.

Kan bli permanent

I Jönköping tvättas bussarna med regnvatten.

– Vi sparar regnvatten och 90 procent återanvänder vi till tvätt, berättar Hellsten. Men regnar det inte och vi inte kan samla något regnvatten då tvättar vi inte i Jönköping heller.

Enligt Hellsten finns det nu tankar på att ha en permanent rutin för att sluta tvätta Länstrafikens bussar under sommaren.

– Med tanke på vårt klimat får de kanske vara lite dammiga under sommaren, säger Hellsten.

Här tvättas inte bussarna

I dessa kommuner råder bevattningsförbud: Värnamo, Eksjö, Nässjö, Vetlanda och Sävsjö.

Gnosjö kommun vädjar till kommuninnevånarna att spara på vattnet, så inte heller där tvättas bussarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.