Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar lantbrukaren Maria Brunér mer om sina försvunna får och varför hon tror att de stulits. Foto: Ebba Öberg/SVT

Lantbrukaren Maria i Nye: Mina får försvinner spårlöst

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har mer än trettio av Maria Brunérs får försvunnit. I hälften av fallen tror hon att det rör sig om stöld. I veckan upptäckte hon att ytterligare två får var spårlöst borta.

– Man tappar ju suget på att fortsätta med lantbruk, säger hon.

Maria Brunér bor på en gård i Nye utanför Vetlanda. Hon har varit lantbrukare i 27 år. Och enligt henne så har under senare år fler och fler får stulits från henne, något som P4 Jönköping först rapporterade om.

Inte bara en ekonomisk förlust

Varje får som försvinner kostar Maria Brunér runt tre tusen kronor. Men det är inte bara den ekonomiska delen som känns tuff.

– Det är känslomässigt med. Man går ju och pratar med dem på dagarna och så, de är mina kompisar, säger hon.

Anmäl till polisen

Om man misstänker att ens djur har stulits ska man anmäla det till polisen. Enligt polisens presstalesperson Johnny Gustavsson finns det vissa förebyggande åtgärder man själv kan göra.

– Håll utrymmen låsta, ha någon form av rörelselarm och se till att dokumentera eventuella spår som vi kan kika vidare på sedan, säger han.

I klippet berättar Maria vad som får henne tro att fåren stulits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.