Lundåkerskolan får skarp kritik från Skolinspektionen. (Bilden på eleverna är inte tagen på skolan) Foto: TT/SVT

Lärare har negativ syn på elever – kommun riskerar vite på 800 000

Publicerad

Gislaveds kommun riskerar att få böta 800 000 kronor om man inte rättar till de brister som Skolinspektionen upptäckt på Lundåkersskolan.

Då Skolinspektionen gjorde en inspektion av högstadieskolan i Gislaved hittades en rad brister. Främst handlar det om problem med studiero och lärarnas syn på eleverna.

Skolinspektionen skriver i sin bedömning av skolan att lärarna har en negativ syn på eleverna och därmed låga förväntningar på elevernas förmågor.

Gislaved

Man bedömer att flera lärare på skolan inte stärker eleverna att vilja lära och tro på den egna förmågan.

”Vilda västern under lektionerna”

Under de lektioner som Skolinspektionen närvarade vid så de mycket få exempel på att lärarna skapade en trygg, stödjande och uppmuntrande lärmiljö.

Lärarna ska även i intervjuer med Skolinspektionen ha kallat flera av sina elever som aggressiva, utåtagerande och som knepiga unga människor.

Vad gäller skolmiljön så var ljudnivån under lektioner i flera fall långt över normal samtalston och elever uppger i intervjuer att de ofta har svårt att koncentrera sig.

Lärarna i sin tur uppger att det i en klass ofta är kaos och ”vilda västern” och en annan uppger att hen inte vågar att ha naturvetenskapliga experiment på grund av säkerhetsrisken som kopplas till brist på studiero.

Senast i maj måste bristerna i skolan vara åtgärdade, annars får kommunen betala vite på 800 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gislaved

Mer i ämnet